21:29
День безпечного інтернету

Лекція для учнів 5-11 класів

Інтернет може бути небезпечним як для особистості кожної людини, так і для суспільства в цілому.

 

1. Вплив на суспільство.

 

Інтернет є засобом відкритого зберігання інформації різного характеру, яку надають власники веб-ресурсів або сайтів. Ця інформація може виявитися недостовірною, що суперечить законодавству або невідповідної загальноприйнятої моралі. Яскравим підтвердженням цього є сайти для безкоштовного скачування книг, музики, фільмів. Через Інтернет можна подивитися фільм ще до того, як він офіційно з'явиться в прокаті, прочитати книгу замість того, щоб купити її в магазині. Правовласники втрачають прибуток і перераховують менші суми податку державі. Пропагандистські сайти змінюють свідомість людей. Наприклад, расистські сайти збільшують агресію населення проти приїжджих, внаслідок чого відбувається зростання злочинності. Сайти релігійних сект впливають на молодих людей і відволікають їх увагу від нормального розвитку і освіти. Ці приклади доводять згубний вплив всесвітньої павутини на життя суспільства.

 

Крім цього, Інтернет становить загрозу для великих компаній і корпорацій. За допомогою мережі інтернет - шахраї, іменовані хакерами, можуть отримати доступ до рахунків клієнтів банків. Хакери - особливий тип комп'ютерних фахівців. Нерідко їм вдається подолати системи безпеки банків або компаній і провести великі списання грошових коштів з їхніх рахунків. Дії хакерів приносять величезні збитки банкам, зменшуючи довіру до них з боку клієнтів. Перевага хакерів полягає в тому, що вони можуть вчинити злочин, перебуваючи далеко від «жертви». Зловити їх вдається лише пошуком за індивідуальними номерами комп'ютера в мережі, але ці спроби часто виявляються марними. Атаки хакерів здійснюються не тільки з метою наживи, а й з метою висловити протест або самоствердитися. Відомі випадки атак баз даних військових США, кібератаки комп'ютерних мереж Великобританії та Грузії. Напади мережевих шахраїв розжарюють взаємини між країнами, оголюють вразливість секретної інформації, що може спровокувати повторні атаки. З цих причин керівництво компаній, що піддалися атакам, нерідко наймає на роботу самих хакерів для розробки нових систем захисту.

 

2. Вплив на особистість.

 

Найбільша кількість користувачів мережі збільшується з кожним роком все швидше. Завдяки цьому збільшується і число віртуальних «майданчиків», так званих інтернет-спільнот, що дозволяє людям обмінюватися інформацією в режимі реального часу. У всесвітній мережі досить легко знайти людей зі схожими інтересами і поглядами на світ, психологічно простіше почати спілкування, ніж при особистій зустрічі. Як правило, людина знаходить співтовариства в пошуку відповідей на свої запитання і нерідко зацікавлюється предметом сильніше і продовжує відвідувати співтовариство. Між членами співтовариства виникають взаємини, які утримують їх у ньому. В інтернет-співтоваристві у людини створюється віртуальна особистість, яка може сильно відрізнятися від його реальної особи і може бути навіть більш важливою для нього. Таким чином, деякі люди настільки захоплюються віртуальним простором, що віддають перевагу всесвітню мережу реальному житті. Такі люди здатні проводити біля екрана комп'ютера по 18 годин на день. Дане явище називається інтернет-залежністю. Залежність є психологічною і полягає в нав'язливому бажання підключитися до Інтернету і нездатності вчасно відключиться від нього. За даними вчених у світі кількість інтернет-залежних становить близько 10% усіх користувачів мережі, в Росії 4-6%. Наслідками залежності стають нерозуміння рідних, сварки і падіння соціального статусу людини.

 

Розглянувши наведені вище приклади, стає очевидним згубний вплив Інтернету. У світі триває боротьба з інтернет - піратством, кібератаками, психологи намагаються допомогти залежимо від мережі людям, але повністю викорінити ці проблеми поки що не вдається. Користуючись всесвітньою павутиною необхідно пам'ятати, що це гігантське сховище інформації, яка може становити небезпеку. Щоб уникнути можливого збитку, потрібно шукати відповіді на свої питання в перевірених джерелах, захищати свій комп'ютер новітніми системами безпеки, а також не забувати, що Інтернет - не інший світ, в якому можна сховатися від реальних проблем, а лише засіб отримання інформації. Ігноруючи ці застереження легко стати жертвою всесвітньої мережі.

Переглядів: 461 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]